[ Generalna ] 10 April, 2016 18:42

Žene smatraju da im intuicija pomaže da otkriju "onog pravog" , pa ipak često čujemo izgovore i  opravdanja pomoću kojih ostaju u lošim vezama i na kraju povređene i same.

Da ne biste morali smišljati izgovore i opravdanja, da ne biste trošili svoje vreme i na kraju ostali u suzama i slomljenog srca, prepoznajte znakove koji govore da ON nije onaj pravi.

1. Manjak prisnosti

Sećate li se uopšte onog osećaja kada ste bili nerazdvojni? Stalno ste se držali za ruke, stalno grlili i ljubili, a sada ste kao dva cimera koji samo dele zajednički stambeni prostor? Ako ste primetili ovu promenu u ponašanju, vreme je za uzbunu. Stres, posao, teški dani i slični izgovori mogu imati osnove nekoliko dana, ali ako to traje duže vreme, razgovarajte s njim. Verovatno su mnogo dublji razlozi u igri jer osoba pod stresom će prvo poleteti u sigurni zagrljaj osobi koju voli. 

2. Vi ste izvan planova

– Dogovorio sam se za izlazak u grad, dogovorio sam se za fudbal, dogovorio sam se za piće, dogovorio sam se..." Muškarac mora imati vreme za sebe. Isto kao što je i ženama potrebno vreme za sebe. Ali kako nije dobro kada ste zajedno 24 sata na dan, nije dobro niti kada vas vaš muškarac isključuje iz svih svojih dnevnih aktivnosti. Kada sve što planira, planira bez vas i nema želju uvrstiti vas "u svoj raspored" i provesti vreme s vama, onda za ovo ni ne trebate tražiti opravdanja. Jednostavno ih nema...

3. Ne želi vas upoznati s drugim ženama u svom životu

On zna sve vaše prijatelje, a vi njegove prijateljice ne poznajete. I to ne zato što ih vi niste želeli upoznati, nego zato što vaš muškarac odbija predstaviti vas svom "ženskom delu društva". Vidite li nesrazmernost?

4. S vama je, a negde je daleko

Tu je pored vas, najbliže što trenutno može biti, ali ipak je mislima na nekom drugom mestu. Ne posvećuje vam dovoljno pažnje i ne doživljava vas kao osobu s kojom bi najradije bio sad bilo gde. Možda to neće jasno pokazati, ali vi ćete to svakako osetiti. 

5. Daleko od očiju, daleko od srca

Prepoznajete li se baš u ovome? Prava ljubav može preživeti sve kilometre i teške situacije, a kako ne bi mogla dve ulice koje vas dele? Ako ste u vezi s muškarcem koji vas neće nazvati, doći videti niti čak poslati poruku da pita kako ste dok se vi prvi ne javite, to nije ljubav. To je zabavljanje i zajedničko provođenje vremena onda kada njemu odgovara, verovatno kada su svi njegovi prijatelji zauzeti i na TV-u nema ništa zanimljivo.

HVALA ŠTO ČITATE PSYCHO(B)LOG!

 

[ Generalna ] 10 April, 2016 14:55

 

Često sami sebi postavljamo mnoga pitanja... Šta kada je razlika u godinama između partnera velika? Šta je to velika razlika u godinama između partnera? Koja je to poželjna razlika? Koja je to najpovoljnija razlika u godinama između partnera? Na žalost, tu nema pravih i tačnih odgovora.

U nekim sredinama i nekim kulturama poželjno je da muškarac bude straiji od žene, a u nekim je poželjno da žena bude starija od muškarca

Koja se to razlika u godinama može biti prihvatljiva?

Prema istraživanjima smatra se da je poželjno da razlika ne bude veća od 10 godina; dok neka druga pokazuju da je ta razlika prihvatljiva i poželjna i do 16 godina. Po nekima je optimalna razlika imeđu partnera imeđu 3 i 5 godina. Kao što vidimo, stavovi su različiti i zavise od socijalnog i kulturnog miljea, od stavova starijih članova porodice, kao i od ranijih iskustava članova uže i šire porodice. Često se dešava da ako je razlika u godima između roditelja veća od 10 godina i sama njihova deca grade partnerske odnose sa starijim partnerima (10 pa i više godina).

Ipak najvažnije što se uvek mora imati u vidu kada se govori o partnerskim odnosima jeste činjenica da je to veza dvoje ljudi, dve osobe koje imaju svoj integritet i svoju ličnost. To odnos u kojem ni jedna strana nije u situaciji da daje i da gubi, već u situaciji u kojoj uvek obe strane dobijaju: bilo na kvalitetu veze ili na kvalitetu sopstvenog života što je garant za sreću
[ Generalna ] 10 April, 2016 13:52

 

Sigmuda Frojda, jednog od najkontroverznijih naučnika 20. veka, za jedne - šarlatana, za druge - genija, ovekovečila su dva otkrića: razotkrivanje misterije ljudskog sna i pronalazak ključa za podsvest.


Predlažemo da prođete jedan njegov zanimljiv psihološki test, koji će pomoći da bolje upoznate sebe,  dobijete objektivnu procenu svojih stavova, a takođe, iskoristite rezultate u daljem radu na sebi.

Pred vama će biti nekoliko pitanja. Najvažnije pravilo – odgovarati iskreno – kako se osećate, i prvo što vam padne napamet.

Na različita pitanja, moguće je dati iste odgovore. Ne prelazite na sledeće pitanje, dok ne odgovorite na prethodno. Ne virite u rezultate.

A sada, uzmite olovku, papir i krećemo!

Pitanja:

1. Gledate u more… Vaš prvi osećaj? (možete zatvoriti oči …)

2. Idete po šumi i gledate pod noge… Što osećate? (vreme za odgovor je ne više od 30 sekundi)

3. Gledate let galebova… Što osećate?

4. Vidite krdo konja… Pišite prvo što osećate, ne razmišljajte dugo…

5. U pustinji vidite zid s malim otvorom, iza kojeg je oaza… U ovom slučaju potrebna su vaša delovanja, ne misli, napišite šta ćete raditi!

6. Opet pustinja. Umorni ste od dugog puta. Vidite posudu s vodom… Šta radite? Možda je banalno, ali upišite odgovor na papir.

7. Izgubljeni ste u šumi. Smrklo se. Vidite kuću sa osvetljenim prozorom… Šta radite?

8. U magli ste… Kako ćete se ponašati, šta napraviti?

Rezultati:

1. Vaš odnos prema životu, emocije, osećaji.

2. Kako se osećate u svojoj porodici.

3. Vaš odnos prema ženama.

4. Vaš odnos prema muškarcima.

5. Vaša osnovna životna strategija, cilj. Kako rešavate svoje probleme.

6. Vaš seksualni život. Izbor partnera.

7. Vaša spremnost za brak. Za oženjene / udate – vrednost braka.

8. Vaš odnos prema smrti.

 

Vi se naravno, ne morate složiti s rezultatima. Ali zapamtite samo jedno, možete koliko god želite obmanjivati ​​sebe, ali ne i podsvest.


HVALA VAM ŠTO ČITATE PSYCHO(B)LOG!